България може да се присъедини към валутно-курсовия механизъм ERM II през първото или второто тримесечие на 2020 година, заяви ръководителката на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних, цитирана от БНР. 

Водещата институция в процеса е Европейската централна банка, а отговорът й се очакваше в средата на лятото или в началото на есента.

Влизането на България във валутния механизъм беше предвидено да се случи до юли на тази година. Още в началото на юни обаче премиерът Бойко Борисов обяви, че очаква страната ни да се присъедини към ERM II до 12 месеца, или към средата на 2020 година. Думите му бяха по повод най-новия доклад на рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс", който отчете, че българското правителство няма готовност да отчете поредицата реформи, нужни за влизането.

Кьоних обаче е първият високопоставен европейски представител, който очертава новите срокове. Самата Кьоних следи процеса по присъединяването ни към т.нар. чакалня за еврозоната, тъй като заедно с него ще влезем в тясно сътрудничество в банковия съюз.

Това означава, че българските банки ще започнат да правят вноски в европейския фонд по преструктуриране, а не в националния. Именно този фонд е част от съвета, ръководен от Кьоних.

"Трябва да видим на какъв етап е изпълнението на критериите, за да може Европейската централна банка да даде зелена светлина. Мисля че към момента очакването е в първото или второто тримесечие на следващата година, нека изчакаме, за да видим."

След като България влезе в чакалнята за еврозоната и в тясно сътрудничество, ръководената от Елке Кьоних институция ще одобри плановете за преструктуриране на българските банки. Съществуването на такива планове е задължителна процедура, смятана за буфер при евентуален негативен развой.